Muffinki czekoladowe z malinami i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepyszny deser, cudowne połączenie czekolady deserowej, malin i bitej śmietany

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Muffinki:

    300 g mąki tortowej
    15 g proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    150 g cukru
    30 g cukru waniliowego
    2 łyżki kakao
    100 g czekolady deserowej
    250 ml mleka
    125 g masła
    2 jajka

    Nadzienie:

    1 słoiczek dżemu malinowego

    Bita śmietana:

    200 ml śmietanki 30%
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki czekoladowe z malinami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym.

    Masło rozpuszczamy i stopniowo dodajemy do jajek.

    Mąkę, kakao, sodę i proszek mieszam, przesiewamy. Partiami dodajemy do masy (cały czas mieszamy). Wyrabiamy na jednolitą masę.

    Miksując dodajemy cienkim strumieniem mleko.

    Czekoladę ścieramy na najmniejszych oczkach, dodajemy do całości.

    Papilotki napełniamy do ¾ wysokości i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C (bez termoobiegu) przez 25 min.

    Muffinki studzimy, wydrążamy nożykiem, wierzch odkrawamy.

    Napełniamy dżemem malinowym, przykrywamy odciętym wierzchem muffinki.

    Śmietankę ubijamy z cukrem, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch babeczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować