Muffinki czekoladowe i jabłkowe z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mokre składniki wymieszać ze sobą. Suche składniki połączyć w drugiej, większej misce. Dodać mokre składniki do suchych- i wybrać wersję- czekoladową lub tą drugą i dodać podane składniki wg gustu. Do czekoladowych kakao, a do jabłkowych pokrojone w kostkę jabłko bez skórki, cynamon oraz aromat do ciast.
Jeśli ciasto jest zbyt gęste i ciężko się miesza - dodać odrobinkę mleka.
Wymieszać, rozlać masę wysmarowanych tłuszczem foremek. Piec ok. 20 minut.
Pod koniec pieczenia zrobić szybki lukier z cukru pudru i odrobiny gorącej wody Im mniej wody tym gęstszy lukier. Można go zabarwić kakaem do czekoladowych muffinek. Można kupić gotowy. Posmarować babeczki lukrem i od razu, póki nie zastygł, ozdabiać posypką. Pyszne na ciepło, jak i następnego dnia.
Komentarze