Muffinki czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

idealne do popołudniowej kawy

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 12 dużych muffinek:

    200 gram mąki
    100 gram cukru
    1 paczka cukru waniliowego
    2 czubate łyżki kakao
    1/2 łyżeczki sody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 całe jajka
    150 ml mleka
    3 łyżki masła
    tabliczka gorzkiej czekolady

Muffinki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy razem w misce wszystkie suche składniki tj. mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
  • 2. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: razem jajka z mlekiem i dodajemy powoli ciepłe roztopione uprzednio masło.
  • 3. Łączymy w całość wymieszane suche składniki ze składnikami mokrymi. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę. Całość dokładnie mieszamy.
  • 4. Wkładamy do papierowych foremek (papilotek) ciasto ok. 2/3 wysokości foremki.
    Pieczemy w temp. 180 stopni ok 20-25 min. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić jeszcze na 5 min w piekarniku.

Porady

Po wystygnięciu podawać oprószone cukrem pudrem lub polane polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy