Do ciasta cytrynowego nie mam daru, pomimo że w smaku pyszne, to ciągle opada. Podobnie z muffinkami, ale te akurat mi nie przeszkadzają, bo zawsze uzupełnię kremem lub lodami- jak w tym przypadku.
Składniki:
Na ok 12 sztuk:
Ciasto:
2 małe jajka
150g cukru kryształu
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
1/2 szklanki oleju
300g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Muffinki cytrynowe z lodami truskawkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko ucieramy z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym. Powoli dolewamy mleko, olej, a następnie wodę z sokiem z wyparzonej i otartej wcześniej skórki z cytryny. Pomiędzy dodawaniem kolejnych składników ciasto mieszamy łyżką bądź za pomocą miksera (na najniższych obrotach).
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesianą dodajemy do ciasta. Wsypujemy także skórkę z cytryny i delikatnie mieszamy, ale tylko do połączenia składników. Gotowym napełniamy papilotki i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 25 minut. Sprawdzamy za pomocą patyczka, czy ciasto w środku jest upieczone, jeśli jest suchy- wyciągamy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
2.Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, ser mascarpone oraz serek śmietankowy. Miksujemy na gładką masę, a następnie powoli dodajemy zmiksowane truskawki. Mieszamy i przelewamy do większego pudełka po lodach. Wstawiamy do lodówki na ok 8 godzin, pamiętając by co godzinę dobrze je przemieszać. Przygotowane lody nakładamy na nasze cytrynowe muffinki i dekorujemy połówkami truskawek.
Komentarze