Łatwe, szybkie w przygotowaniu muffinki cytrynowe z dodatkiem lukru na zewnątrz i kolorową posypką, idealne na przyjęcie dla dzieci.
1 godz. 20 min
Składniki:
Ciasto
- 175 ml oleju
- 150 ml mleka
- 1 całe jajko
- 1 białko
- 22 dag mąki
- 20 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku
- sok z 1 cytryny
- skórka z 1/2 cytryny
Muffinki cytrynowe - lukrowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce mieszamy mąkę, proszek, cukier puder. Ucieramy w drugiej misce olej, mleko i jajka na jednolitą konsystencję. Wsypujemy następnie wymieszane razem produkty sypkie, gdy dobrze połączą się z produktami, na końcu dodajemy skórkę cytrynową i sok cytrynowy.
2.Przygotowane ciasto przekładamy do foremek na muffinki pieczemy 25 minut w temperaturze 180.
3.Przygotowujemy lukier - ucieramy białko z cukrem pudrem na jednolitą białą konsystencję. Smarujemy upieczone ostudzone muffinki - posypujemy kolorową posypką.
Komentarze