Muffinki cytrynowe - lukrowane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Łatwe, szybkie w przygotowaniu muffinki cytrynowe z dodatkiem lukru na zewnątrz i kolorową posypką, idealne na przyjęcie dla dzieci.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto
    - 175 ml oleju
    - 150 ml mleka
    - 1 całe jajko
    - 1 białko
    - 22 dag mąki
    - 20 dag cukru pudru
    - 1 łyżeczka proszku
    - sok z 1 cytryny
    - skórka z 1/2 cytryny

    Lukier
    - 1 białko
    - 20 dag cukru pudru
    - kolorowa posypka

Muffinki cytrynowe - lukrowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ciasta 1. W misce mieszamy mąkę, proszek, cukier puder. Ucieramy w drugiej misce olej, mleko i jajka na jednolitą konsystencję. Wsypujemy następnie wymieszane razem produkty sypkie, gdy dobrze połączą się z produktami, na końcu dodajemy skórkę cytrynową i sok cytrynowy.
  • Pieczemy muffinki 2. Przygotowane ciasto przekładamy do foremek na muffinki pieczemy 25 minut w temperaturze 180.
  • Muffinki lukrujemy 3. Przygotowujemy lukier - ucieramy białko z cukrem pudrem na jednolitą białą konsystencję. Smarujemy upieczone ostudzone muffinki - posypujemy kolorową posypką.

Komentarze

Podobne przepisy