• Muffinki bananowo-miodowe z czapką serowo-orzechową

    Dodane przez: afrodyta

  • Serek mascarpone dodaje muffinkom to "coś" :-) polecam!

  • Składniki

    SKŁADNIKI SUCHE:
    250 gr mąki pszennej
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru
    2 banany
    SKŁADNIKI MOKRE:
    2 jajka
    50 gr masła
    5 łyżek mleka
    2 łyżki miodu
    KREM:
    250 gr serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    DEKORACJA:
    100 gr orzechów włoskich
    1 łyżka miodu

  • Sposób przygotowania

    1.

    CIASTO: Masło roztopić w rondelku i odstawić do wystudzenia.

    2.

    Banany rozgnieść widelcem. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Suche składniki połączyć ze sobą. Dodać wystudzone masło. Wymieszać.

    3.

    W osobnym naczyniu roztrzepać składniki mokre – mleko, jajka oraz miód. Dodać do drugiego naczynia i dobrze wymieszać, bądź zmiksować.

    4.

    Papilotki na muffinki wypełnić do ¾ ich wysokości i piec w nagrzanym do 190 stC piekarniku ok. 20-25 minut. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.

    5.

    KREM: Wymienione składniki zmiksować ze sobą i nanieść na muffinki.

    6.

    DEKORACJA: Patelnię dobrze rozgrzać, wsypać orzechy włoskie, lekko uprażyć i dodać miód. Chwilę pomieszać i orzechy odstawić do wystudzenia na dobrze tłuszczonym talerzu (inaczej orzechy się mocno przykleją do talerza). Kłaść po jednym orzechu na każdej z babeczek.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, banany, muffinki
  • Polecamy:

  • 0 komentarzy

Dodane przez: afrodyta

afrodyta 302

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-06-16T19:35:33+02:00


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »