Muffinki bananowe z karmelem

0 (0 ocen)

Pyszne babeczki mięciutkie w środku i mocno pachnące bananami. W oryginalnym przepisie zamiast karmelu są krówki.

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany - dałam 2 duże
    125 ml oleju
    2 jajka
    250 g mąki
    100 g cukru
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    karmel

Muffinki bananowe z karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • papka bananowa 1. Banany rozgnieść widelcem na gładką masę.
  • składniki mokre 2. Do miseczki wlać olej, wbić jajka. Dokładnie roztrzepać.
  • składniki suche 3. W osobnej misce wymieszać mąkę z cukrem, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
  • składniki suche i mokre 4. Połączyć suche składniki z mokrymi, jeżeli masa jest zbyt gęsta to można dodać 1/2 szklanki mleka, wtedy łatwiej się utrze.
  • ciasto z bananami 5. Do ciasta dodać mus bananowy i dokładnie razem wymieszać.
  • przygotowanie do pieczenia 6. Do papierowych papilotek nakładać po 1 łyżce ciasta, kłaść po pół łyżeczki karmelu, przykryć kolejną łyżką ciasta. Piec 20 minut w 200 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy