Mrożony krem cytrynowy

0 (0 ocen)

Rewelacyjnie orzeźwiający mrożony krem cytrynowy. Polecam na deser. Nie tylko dla dzieci ;)

Składniki:


  • 300 ml śmietany 30%
    Krem cytrynowy:
    2 duże cytryny
    1 pomarańcza
    200 g cukru
    2 jajka
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki masła


Mrożony krem cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Owoce wyszorować dokładnie. Z cytryny zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Z pomarańczy również. Do soku i skórki dodać cukier, jajka i mąkę, zmiksować. Postawić na gazie i gotować ciągle mieszając aż powstanie gęsty krem. Dodać masło i wymieszać. Wystudzić i schłodzić.

    Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać mocno schłodzony cytrusowy krem.

    Wymieszać i wlać do szczelnego pojemnika. Wstawić do zamrażarki na 2-3 godziny. W połowie tego czasu wyjąć i przemieszać.

    Krem nałożyć do pucharków lub szklaneczek, udekorować czekoladowymi patyczkami lub bezikami (wg uznania)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy