Mrożone babeczki z jeżynami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Babeczka, to czekoladowa skorupka wypełniona owocowym kremem, który po zamarznięciu przypomina semifreddo. Na wierzchu rozetka z bitej śmietany polana musem jeżynowym. Wspaniała alternatywa dla lodów.

Składniki:

  • 1 czekolada gorzka
    1 szklanka śmietanki 30%
    1 łyżka cukru pudru

    KREM JEŻYNOWY:
    400g jeżyn
    1/4 szklanki cukru + 2 łyżki
    3 jajka
    szczypta soli
    1 szklanka śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mrożone babeczki z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0b8cqi7 1. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i płynną czekoladą wysmarować brzegi silikonowych foremek na muffinki. Po nałożeniu pierwszej warstwy odstawić do zastygnięcia, a później nałożyć kolejną warstwę czekolady. W zależności od tego jak dużo chcemy czekolady.
  • image-06gxt61 2. Jeżyny włożyć do garnuszka, zasypać 1/4 szklanki cukru i podgrzewać na małym ogniu często mieszając. Kiedy owoce puszczą dużo soku, zaczną się rozpadać zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito. Dodatkowo, dla ułatwienia, można zmiksować blenderem. 3-4 łyżki musu odlać i odstawić.
    Oddzielić białka od żółtek i utrzeć je do białości. Wlewać stopniowo gorący mus jeżynowy do utartych żółtek. Przelać do garnuszka i jeszcze chwilę podgrzewać, aż masa będzie bardzo gorąca. Nie należy dopuszczać do zagotowania. Odstawić do wystudzenia.
  • 3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier. Miksować, aż się rozpuści. Zimną kremówkę ubić i wlać do niej porcjami zimny krem jeżynowy. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.
  • image-1miwskc 4. Gotowy krem przelać do foremek wysmarowanych czekoladą i wstawić do zamrażalnika.
    Przed podaniem ściągnąć silikonowe foremki, ubić zimną kremówkę z cukrem pudrem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy i wycisnąć na zamrożone babeczki. Polać odłożonym musem jeżynowym. Smacznego :)

Porady

Zmrożone babeczki z rozetkami śmietany i musu można ponownie włożyć do zamrażalnika. Wtedy całość będzie zamrożona. Przed podaniem warto wstawić babeczki na 15min do lodówki, wtedy nieco zmiękną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jeżyny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować