Mrożona truskawka

0 (0 ocen)

Proste ciasto, do którego można wykorzystać zapasy mrożonych truskawek lub musu truskawkowego.

Składniki:

  • Upiec jasny biszkopt z 5 - 6 jajek.

    Masa truskawkowa:
    1/2 kg mrożonych truskawek lub mrożonego musu truskawkowego (świeże truskawki blenderuję i mrożę wtem sposób zajmują mi mniej miejsca w zamrażalce niż te mrożone w całości)
    2 serki truskawkowe homogenizowane (po 165 g.)
    3 galaretki truskawkowe
    cukier puder do smaku (ok. 1 łyżka, bo galaretki są słodkie)

    Dodatkowo:
    2 galaretki truskawkowe
    paczka okrągłych biszkoptów

Mrożona truskawka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Trzy galaretki rozpuścić w 4 szklankach wody. Truskawki rozmrozić, zmiksować z serkami homogenizowanymi. Dodać tężejące galaretki i wymieszać. Tężejącą masę truskawkową wylać na wystudzony biszkopt i odstawić do lodówki, do całkowitego stężenia.
  • 2. Na masie ułożyć biszkopty i zalać dwoma galaretkami przygotowanymi według przepisu na opakowaniu. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy