Mrowisko

0 (0 ocen)

Litewski przysmak znany też we wschodniej części naszego kraju ....

Składniki:

  • -mąka pszenna 15 dkg
    -jajka 2 sztuki
    -sól 1 szczypta
    -rum 1 łyżka

    Oliwa do smażenia


    -mak suchy 2 łyżki
    -rodzynki sułtańskie 3 łyżki

    polewa
    -woda 150 mililitrów
    -masło 10 dkg
    -miód 15 dkg
    -cukier 2 łyżki

Mrowisko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki , jajek, szczypty soli i łyżki rumu zagnieść dokładnie ciasto. ( można wyrobić mikserem )
    Ciasto zawinąć w folię, odstawić na 50 minut.
  • 2. W tym czasie ugotować z wody, masła, miodu i cukru syrop na małym płomieniu około 10 minut.
  • 3. Rozwałkować ciasto na grubość około 1-2 milimetry, pokroić w różne kształty.
    Smażyć partiami na małej ilości oliwy z każdej strony do przyrumienienia.
  • 4. Usmażone odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
    Układać na talerzu na kształt kopca, posypać makiem, rodzynkami, polać syropem.
    SMACZNEGO!!!

Komentarze

Podobne przepisy