Mrowisko

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Pyszny deser od którego trudno się oderwać

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 3 żółtka
    2 dag masła
    250 g mąki
    2 łyżki gęstej śmietany 18%
    1/2 łyżki octu
    1/2 łyżki spirytusu lub wódki czystej
    2,5 dag miodu
    2,5 dag rodzynek
    1 łyżka maku
    olej
    1/2 kostki masła
    1 szklanka cukru

Mrowisko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • "Mrowisko" 1. Żółtka ucieramy z masłem, dodajemy ocet, spirytus i śmietanę. Mieszamy i wlewamy do przesianej na stolnicę mąki usypanej w kopczyk. Zagniatamy gładkie ciasto. Rzucamy o stolnice przez 10 minut, żeby je dobrze napowietrzyć.
  • "Mrowisko" 2. Wałkujemy cienko, składając kilkakrotnie. Wycinamy paski.
  • "Mrowisko" 3. Smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Układamy do osączenia na ręcznikach papierowych.
  • 4. Masło roztapiamy z miodem i cukrem. Z gotowych chrustów układamy stożek przelewając na przemian masłem z miodem i cukrem i posypując rodzynkami i makiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy