Mozzarella smażona z salsą podana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidora/y płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Gdy mamy wrażliwe żołądki usuwamy skórkę. Nacinamy pomidora w kształcie X przelewamy wrzątkiem.
Usuwamy skórkę ja tego nie zrobiłam)
Przecinamy pomidora na pół,następnie usuwamy gniazda nasienne.
Kroimy w kostkę.
Przekładamy do miski, dodajemy posiekaną bazylie, sól, pieprz i łyżkę oliwy.
Całość mieszamy i odstawiamy, aby składniki się przegryzły.
Mozzarellę odsączoną z płynu kroimy w plastry (ok. 1 cm grubości) przyprawiamy solą i pieprzem.
Panierujemy: obtaczamy w bułce tartej, następnie wkładamy do rozbełtanego jajka i ponownie do bułki tartej.
Smażymy na rozgrzanej oliwie do zarumienienia się z obu stron.
Podajemy razem z salsą i np. ulubionym pieczywem;)
Komentarze