Mozzarella smażona z salsą podana

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ser mozzarella panierowany w towarzystwie salsy z pomidora. Pyszne połączenie.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MOZZARELLA:
    - mozzarella (kula): 1 sztuka
    - jajo świeże: 1 sztuka
    - bułka tarta ( do panierowania): 0.33 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - oliwa do smażenia: 1 łyżka
    SALSA:
    - Pomidor duży (lub dwa małe): 1 sztuka
    - bazylia świeża posiekana: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - oliwa: 1 łyżka

Mozzarella smażona z salsą podana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidora/y płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Gdy mamy wrażliwe żołądki usuwamy skórkę. Nacinamy pomidora w kształcie X przelewamy wrzątkiem.
    Usuwamy skórkę ja tego nie zrobiłam)
    Przecinamy pomidora na pół,następnie usuwamy gniazda nasienne.
    Kroimy w kostkę.
    Przekładamy do miski, dodajemy posiekaną bazylie, sól, pieprz i łyżkę oliwy.
    Całość mieszamy i odstawiamy, aby składniki się przegryzły.
    Mozzarellę odsączoną z płynu kroimy w plastry (ok. 1 cm grubości) przyprawiamy solą i pieprzem.
    Panierujemy: obtaczamy w bułce tartej, następnie wkładamy do rozbełtanego jajka i ponownie do bułki tartej.
    Smażymy na rozgrzanej oliwie do zarumienienia się z obu stron.
    Podajemy razem z salsą i np. ulubionym pieczywem;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy