Mozaikowy drożdżowiec ze śliwkami i cynamonową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże suche wymieszać z mąką, ze świeżymi zrobić rozczyn. Jajka roztrzepać z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać mleko z jajkami, dodać masło, sól, wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać kakao i ponownie wyrobić.
2.Kruszonka cynamonowa:
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym i roztopionym masłem. Dobrze połączyć i zrobić kruszonkę.
3.Wykonanie:
Ciasto wyłożyć do blaszki (25/35 cm.), na wierzchu ułożyć wypestkowane śliwki, skórką do dołu. Śliwki posypać kruszonką. Piec 40 - 50 min. w temp. 180*C.
Komentarze