Mozaika truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatyne rozpuścić w pół szklanki wrzątku.truskawki oczyścić,zmiksowac z cukrem i 2 łyżeczkami żelatyny
2.serki zmiksować z jogurtem i łyżką cukru pudru,dodając reszte żelatyny,1/3masy serowej wymieszać z połową truskawek,obie masy białą i czerwoną wstawic do lodówki na 15minut
3.masy serowe włożyc do dwóch woreczków,odciąć rogi(można użyć gotowych worków cukierniczych)
4.biszkopt ułożyć na dnie tortownicy,wycisnąć na przemian okręgi z białej i różowej masy,(jak na zdjęciu)powtorzyć czynności tak,aby na przemian się przykrywały,ciasto wstawić na 2godz do lodówki
5.galaretkę zalać szklanką wrzątku,rozpuścić,po wystudzeniu dodać do zmiksowanych truskawek(tych które pozostały)wymieszać i ostudzić
6.teżejącą galaretke wylać na ciasto,ciasto wstawić na godz do lodowki.czas oczekiwania jest dłuższy chodzi o gęstnienie mas i galaretki i tego nie uwzgledniłam
Komentarze