Mousse au Chocolat

4.5 (147 ocen)

  • 6 godz.

Mousse au Chocolat omijałam szerokim łukiem. Bałam się robić ten deser, nie pytajcie dlaczego, po prostu bałam się i już. Pewien sympatyczny Adam sprawił, że przełamałam się. Wystarczyło podarować Blondynce dużą tabliczkę dobrej jakości czekolady, jaki był efekt? Możecie ocenić sami patrząc na zdję

  • 6 godz.

Składniki:

  • Składniki na 3 pucharki:
    100 g dobrej gatunkowo gorzkiej czekolady
    3 jajka
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mousse au chocolat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. W czasie, w którym czekolada stygnie zajmujemy się jajkami. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Do wystudzonej czekolady wlewamy na trzy razy żółtka, cały czas mieszamy szpatułką. Jak żółtka całkowicie rozmieszamy, dodajemy białka w trzech częściach. Mieszamy szpatułką delikatnie, ale energicznie. Powstałą masę przelewamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki. Po 6 godzinach deser jest gotowy do podania na stół:) Deser możemy dowolnie udekorować. Ja udekorowałam kleksami ubitej kremówki z cukrem pudrem i wiórkami gorzkiej czekolady.
    SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
    http://blondynkagotuje.blogspot.com/
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować