Morszczuk po bułgarsku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Potrawa szczególnie polecana dla miłośników nowych smaków kuchni europejskich, zawiera cenne kwasy omega-3

  • 30 min

Składniki:

  • 50 dag filetów z morszczuka
    1 duża cebula
    3 łyżki czarnych oliwek
    pół cytryny, sól, pieprz, łyżeczka oliwy z oliwek, szczypiorek drobno posiekany
    sos
    2 szklanki mleka, 3 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka słodkiej papryki mielonej, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Morszczuk po bułgarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety rozmrozić, wypłukać w chłodnej wodzie, osuszyć, skropić cytryną, posypać pieprzem i solą. Posmarować naczynie żaroodporne oliwą z oliwek i ułożyć filety.
  • 2. Cebulę i oliwki pokroić w krążki, posypać ułożoną w naczyniu rybę.
  • 3. Przygotowaną rybę polać sosem przygotowanym w następujący sposób: w garnku rozpuścić mało, dodając powoli mleko i mąką jednocześnie mieszając do uzyskania jednolitej masy. Zagotować, zdjąć z ognia, dodać koncentrat pomidorowy i paprykę, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
  • Morszczuk po bułgarsku 4. Wstawić danie do piekarnika rozgrzanego do 200 *C, piec do 30 min, aż zrumieni się wierzch potrawy. Po wyjęciu posypać szczypiorkiem, najlepiej podawać ze świeża pszenną bagietką. Smacznego

Porady

Jeżeli ktoś preferuje gęstszy sos, można zwiększyć ilość dodawanej mąki do 5 łyżek. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, ma oryginalny smak i stanowi dobry przykład innej kuchni w naszym menu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy