Morskie zwierzątka z ciasta drożdżowego są lekkie,smaczne i uwielbiane przez dzieci.Gdy maluchy świętują,chcą jeść pyszne,pięknie podane dania i bawić sie na całego.
"morskie opowieści" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wsypać cukier i rozkruszone drożdże,rozrobić.
2.Podgrzać mleko,aby było ciepłe(nie gorące).Wlać do rozrobionych z cukrem drożdży,wymieszać.
3.Oddzielić zółtka od białek.Żółtka wrzucić do miski z resztą składników.Białka odstawić( będą potrzebne do smarowania ciastek).Do miski wsypać też makę,odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce.
4.Po 5 minutach wlać do miski olej,rozrabiać ciasto,aż będzie elastyczne.
5.Ciasto przykryć lnianym ręcznikiem,odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut,(2-krotnie zwiększy swoją objetość).
6.Przygotować kruszonkę:w misce wymieszać masło,cukier puder i mąkę,łączyć delikatnie palcami,aż powstanie kruszonka.
7.Z ciasta wycinać kółka,potrzebne do wykonania żółwia,formować wałeczki, oblepić dookoła. Wykonać główki i malutkie łapki.Smarować rozkłóconym białkiem z dodatkiem aromatu migdałowego. W ciasto wbić oczka z kawałków daktyli lub z rodzynek,tułów napełnić jagodami.
8.Z ciasta wycinać kształt rybki,smarować rozkłóconym białkiem z dodatkiem aromatu migdałowego,układać płatki migdałowe tworząc wzór rybich łusek.W ciasto wbić kawałki daktyli-oczy ryby.Ogonki rybek posypać kruszonką.Można też tworzyć inne kształty ciastek,według uznania.
9.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na 25-30 minut.Należy sprawdzać ciasto,aby nie spiekło się.
Zorganizowanie przyjęcia o okreslonej tematyce,(w tym przypadku marinistycznej) jest idealnym pomysłem.Wakacje to najlepszy czas,aby bawić się w "morskie opowieści".
Komentarze