"Morskie opowieści"

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Morskie zwierzątka z ciasta drożdżowego są lekkie,smaczne i uwielbiane przez dzieci.Gdy maluchy świętują,chcą jeść pyszne,pięknie podane dania i bawić sie na całego.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - cukier: 0.5 szklanki
    - jajka: 3 sztuki
    - drożdże (kostka): 50 gramów
    - mleko ciepłe: 0.25 szklanki
    - mąka pszenna typ 550: 0.5 kilograma
    - olej rzepakowy (Floriol Omega 3): 5 łyżek
    - aromat migdałowy: 0.5 łyżeczki

    - margaryna: 2 łyżki
    - cukier puder: 2 łyżki
    - mąka pszenna: 4 łyżki

    - jagody lub borówki: 150 gramów
    - płatki migdałowe paczka: 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

"morskie opowieści" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdże z cukrem 1. Do dużej miski wsypać cukier i rozkruszone drożdże,rozrobić.
  • mąka i mleko+ jajka 2. Podgrzać mleko,aby było ciepłe(nie gorące).Wlać do rozrobionych z cukrem drożdży,wymieszać.
  • żółtka 3. Oddzielić zółtka od białek.Żółtka wrzucić do miski z resztą składników.Białka odstawić( będą potrzebne do smarowania ciastek).Do miski wsypać też makę,odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce.
  • olej do ciasta 4. Po 5 minutach wlać do miski olej,rozrabiać ciasto,aż będzie elastyczne.
  • ciasto drożdżowe 5. Ciasto przykryć lnianym ręcznikiem,odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut,(2-krotnie zwiększy swoją objetość).
  • kruszonka 6. Przygotować kruszonkę:w misce wymieszać masło,cukier puder i mąkę,łączyć delikatnie palcami,aż powstanie kruszonka.
  • wycinanie form 7. Z ciasta wycinać kółka,potrzebne do wykonania żółwia,formować wałeczki, oblepić dookoła. Wykonać główki i malutkie łapki.Smarować rozkłóconym białkiem z dodatkiem aromatu migdałowego. W ciasto wbić oczka z kawałków daktyli lub z rodzynek,tułów napełnić jagodami.
  • rybki 8. Z ciasta wycinać kształt rybki,smarować rozkłóconym białkiem z dodatkiem aromatu migdałowego,układać płatki migdałowe tworząc wzór rybich łusek.W ciasto wbić kawałki daktyli-oczy ryby.Ogonki rybek posypać kruszonką.Można też tworzyć inne kształty ciastek,według uznania.
  • pieczenie ciastek 9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na 25-30 minut.Należy sprawdzać ciasto,aby nie spiekło się.
    Zorganizowanie przyjęcia o okreslonej tematyce,(w tym przypadku marinistycznej) jest idealnym pomysłem.Wakacje to najlepszy czas,aby bawić się w "morskie opowieści".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Drożdże Jajka Olej Jagody Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować