Morski murzynek z kremem kokosowym

5 (142 ocen)

  • 1 godz. 30 min

wierzch tego ciasta wygląda jak spienione morze

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (blacha 22x31cm)
    MURZYNEK (wg przepisu JOANNA 55)
    - 2 szklanki mąki
    - 2 szklanki maślanki
    - 1 szklanka cukru
    - 1/2 szklanki oleju
    - 2 łyżki dżemu
    - 2 łyżki kakao
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - kilka kropel aromatu waniliowego

    KREM
    - duża śmietana 30%
    - pół kg białego twarogu z wiaderka
    - pół szklanki cukru pudru
    - pół szklanki wiórków kokosowych
    - 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ciepłej wodzie

    + 2 galaretki szafirowe, śnieżka przygotowana w około 3/4 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Desery Galaretki

Morski murzynek z kremem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mokre składniki wymieszać i utrzeć z suchymi (warto przesiać mąkę i kakao). Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu przekroić ciasto na dwie części.
  • 2. Twaróg wymieszać z cukrem. Osobno ubić schłodzoną śmietanę. Dodać do niej posłodzony twaróg i przestudzoną żelatynę. Na koniec dodać wiórki kokosowe. Gotowym kremem przełożyć blaty murzynka.
  • 3. Ubitą w mleku śnieżkę wyłożyć na wierzch ciasta. Za pomocą widelca zrobić esy-floresy, które będą imitować fale.
  • fale na cieście 4. Dwie galaretki szafirowe rozpuścić w nieco ponad pół litra wody i przestudzić. 1/3 galaretki wylewać delikatnie łyżką, aby nie uszkodzić fal. Wstawić ciasto do lodówki, a gdy stężeje ponownie wylać 1/3 galaretki , gdy znów stężeje wylać pozostałą część.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować