KREM
- duża śmietana 30%
- pół kg białego twarogu z wiaderka
- pół szklanki cukru pudru
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ciepłej wodzie
+ 2 galaretki szafirowe, śnieżka przygotowana w około 3/4 szklanki mleka
Morski murzynek z kremem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mokre składniki wymieszać i utrzeć z suchymi (warto przesiać mąkę i kakao). Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu przekroić ciasto na dwie części.
2.Twaróg wymieszać z cukrem. Osobno ubić schłodzoną śmietanę. Dodać do niej posłodzony twaróg i przestudzoną żelatynę. Na koniec dodać wiórki kokosowe. Gotowym kremem przełożyć blaty murzynka.
3.Ubitą w mleku śnieżkę wyłożyć na wierzch ciasta. Za pomocą widelca zrobić esy-floresy, które będą imitować fale.
4.Dwie galaretki szafirowe rozpuścić w nieco ponad pół litra wody i przestudzić. 1/3 galaretki wylewać delikatnie łyżką, aby nie uszkodzić fal. Wstawić ciasto do lodówki, a gdy stężeje ponownie wylać 1/3 galaretki , gdy znów stężeje wylać pozostałą część.
Komentarze