Morelowy sernik gotowany z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić z cukrem i ze szczyptą soli, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem o wym. 21x33 cm. Piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Po ostudzeniu biszkopt przepołowić.
2.Twaróg zmielić, wymieszać z mlekiem, masłem, cukrem i jajkami i cukrem wanilinowym. Podgrzewać do momentu, gdy zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza, wtedy wsypać budyń ciągle mieszając i jeszcze chwilę gotować. Na końcu dodać dżem morelowy. Gorącą masę serową wylać na biszkopt, przykryć drugą połową biszkoptu. Ostudzić.
3.Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklance wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą wlać do śmietanki, po czy szybko wyłożyć masę śmietankową na ser. Łyżką formować w bitej śmietanie fale. Ciasto schłodzić.
4.Dżem morelowy zmiksować. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklance wody, podgrzać do rozpuszczenia, po czym połączyć z musem morelowym i szybko polać łyżką po wierzchu ciasta zapełniając nierówności. Ciasto schłodzić.
Komentarze