Morelowo-brzoskwiniowy mazurek

4.5 (190 ocen)

Mazurek wyszedł fantastyczny w smaku! Jest szybki i prosty w wykonaniu , więc każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem !

Składniki:

  • Tortownica prostokątna
    Ciasto:
    • 40 dag mąki,
    • 4 łyżki cukru pudru,
    • 20 dag margaryny,
    • 1 jajko,
    • 2 żółtko,
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Wypełnienie:
    • Słoik dżemu brzoskwiniowego (dobrej jakości) – u mnie 400ml,
    • 2-3 łyżki galaretki pomarańczowej,
    • Około 150 g suszonych moreli,
    • 1,5 tabliczki białej czekolady,
    • 2 łyżki mleka,
    Dodatkowo:
    • Około 4-6 kostek mlecznej czekolady do dekoracji upieczonych jajek
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Morelowo-brzoskwiniowy mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki i zarabiamy ciasto.
    Gotowe dzielimy na dwie części mniej więcej w proporcji 2/3 do 1/3. Większą cześć wałkujemy na grubość około 7 mm i wykładamy nią dno tortownicy. Boki ciasta smarujemy białkiem (Przylepimy do nich zaplecione wałeczki).
    Z pozostałej części ciasta formujemy wałeczki. Zaplatamy po dwa i obtaczamy nimi boki ciasta.
  • wycinanie dekoracji 2. . Jeśli zostanie nam ciasta wałkujemy go i wycinamy z niego ciasteczka w kształcie jajek ( u mnie wyszło 3 jajeczka!). Posłużą one jako dekoracja mazurka. Dno wyłożonego ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy około 30 minut w 180˚C. Oddzielnie pieczemy wycięte jajeczka.
    Gotowy, upieczony kruchy blat studzimy.
  • wyłożenie dzemu 3. Dżem , który kupiłam był dość rzadki, więc zagęściłam go galaretką (by mazurek dobrze się kroił, a dżem nie wypływał podczas krojenia). Aby zagęścić dżem przekładamy go do garnka, zagotowujemy i dodajemy do niego sypką galaretkę. Po rozpuszczeniu galaretki dżem odstawiamy do ostygnięcia. Zimny wykładamy na upieczony blat, wyrównujemy powierzchnie.
  • krojenie moreli 4. Morele kroimy w paseczki (ważne by morele były miękkie, wówczas mazurek jest bardziej apetyczny-więc przy ich zakupie warto zwrócić na to uwagę).
  • ułożone morele 5. Morele wykładamy na dzem
  • dekorowanie 6. Tak przygotowany mazurek odstawiamy do chłodu na około 0,5 godzimy by dżem zastygł.
    Po tym czasie mazurek wyjmujemy. Białą czekoladę łamiemy w kostki i rozpuszczamy z dodatkiem 2 łyżek mleka.
    Rozpuszczoną czekoladę wylewamy na morele. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Między czasie rozpuszczamy mleczną czekoladę i dekorujemy nią jajeczka. Tak przygotowane układamy dowolnie na gotowym mazurku. WESOŁYCH ŚWIĄT!!!

Porady

Dekoracje można wykonać dowolną. Ja wykorzystał fakt, że zostało mi trochę ciasta i wykonałam z niego wielkanocne jajeczka!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka Morele

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować