Monokle cebulowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego. W tym celu rozpuść 25 g świeżych drożdży i łyżeczkę cukru w 60 ml ciepłej wody i odstaw na 10 minut, aby drożdże się spieniły. Po tym czasie wymieszaj ze sobą mąkę z solą, dodaj zaczyn drożdżowy i 240 ml ciepłej wody (może będzie potrzeba trochę mniej albo trochę więcej), i wyrabiaj, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Ja to zawsze robię moim mikserem z hakiem, ale można też ciasto wyrobić na oprószonej mąką stolnicy. Następnie uformuj z ciasta kulę i włóż do wcześniej nasmarowanej lekko olejem miski i odłóż w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką i poczekaj aż podwoi swoją objętość (około 1-1.5 godziny).
2.Kiedy ciasto nam rośnie, zajmijmy się farszem. Roztop masło na dużej patelni (ja to robię w woku), wrzuć cebulę i obsmaż do miękkości, około 5-10 minut (cebula nie ma się przysmażyć tylko być delikatnie miękka). Dodaj szczyptę soli, pieprzu i ostrej papryki.
RADA: Dodaj szczyptę przyprawy pięć smaków, ona na prawdę robi dużą różnicę!
3.Teraz wyjmij wyrośnięte ciasto i przełóż na oprószoną mąką stolnice, rozwałkuj ciasto tak, aby miało wielkość prostokąta o wymiarach 20x60 cm. Następnie przekrój na dwa równe prostokąty 20x30 cm. Rozłóż farsz równomiernie po całej powierzchni prostokątów. Teraz delikatnie zacznij zawijać ciasto po krótszym boku.
Kiedy mamy już gotowe dwie rolady, pokrój je na krążki o grubości 2 cm. Delikatnie ułóż je na dwóch blach z pergaminem, zachowaj odstęp około 2-3 cm.
Odłóż blaszki, aby ciasto mogło jeszcze urosnąć, około 30 minut.
4.Rozgrzej piekarnik do 190°C. Teraz posmaruj nasze monokle jajkiem i wstaw do piekarnika. Piecz około 25 minut, aż bułeczki się zarumienią i będą złocistożółte.
Podawaj jeszcze ciepłe do obiadu albo jako zimną przekąskę.
Smacznego!
Danie znalazłam w książeczce "Cebula" wydawnictwa McRae. Ze swojej strony dodałam przyprawę Pięć smaków, która niesamowicie wzbogaciła smak bułeczek.
Komentarze