mokhrakula

5 (149 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

mokhrakula pyszne danie z Gruzji; robiłam je już kilka razy. Polecam bo nie dość że szybkie to smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Smażyłam na patelni 18cm i robiłam z połowy porcji

Składniki:

  • ciasto

    3 jajka
    200g maki
    150ml wody
    1 czubata łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu
    1 plaska łyżeczka soli
    1 plaska łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki sody

    nadzienie

    1 pomidor
    50g zielonej cebulki
    1 duży ziemniak
    150g sera mozzarella
    1 łyżka mielonej papryki
    5 łyżek oleju
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Omlet

Mokhrakula - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce ubijamy jajka z sola i cukrem. Dodajemy wodę, śmietanę i mieszamy; stopniowo dodając mąkę i sodę.
  • 2. Mozzarellę, pomidora kroimy w kostkę siekamy cebulkę, ziemniaka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa dodajemy do ciasta. Na koniec dodajemy olej, paprykę i jeszcze raz wszystko mieszamy.
  • 3. Wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnie z odrobina oleju, i smażymy na małym ogniu przez 15 minut. Delikatnie odwracamy i smażymy kolejne 5min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować