1.Ciasto:
Z podanych składników pieczemy biszkopt, studzimy i przekrajamy na trzy części.
Masa:
Jaja spażamy wżątkiem, oddzielamy żółtka od białek (białka nie będą potrzebne) żółtka wlewamy do miski dodajemy cukier puder. Miksujemy aż uzyskamy puszystą masę. Dalej miksując dodajemy po łyżce serka mascarpone. Masa powinna być sztywna. Bierzemy pierwszy płat ciasta nasączamy kawą wykładamy jedną trzecią masy, przykrywamy drugim płatem ciasta lekko uciskjąc, nasączamy położony kawałek biszkoptu i wykładamy kolejną porcję masy, na masę kładziemy ostatni płat ciasta, nasączamy, kładziemy ostatnią porcję masy i posypujemy kakaem. odstawiamy na dwie godziny do lodówki.
Porady
Ja robię podwójną porcję masy wtedy ciasto jest dużo smaczniejsze. Jeżeli tiramisu będą kosztować także dzieci polecam nasączyć biszkopt kawą bezkofeinową. Smacznego.
Komentarze