Czekoladowe serduszko

0 (0 ocen)

Deser czekoladowy z masami, Najlepiej smakuje mocno schłodzony.

Składniki:

  • Forma:
    - 3 tabliczki gorzkiej czekolady
    Mus karmelowy:
    - 3 batoniki Mars
    - 2-3 łyżki mleka
    - 250 ml śmietany 36%
    - 1 białko
    Skorupki karmelowe:
    - 2 łyżki cukru
    - troszkę oleju
    Krem:
    - 12 dag białej czekolady
    - 350ml śmietany 36%

    -owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Batony

Czekoladowe serduszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Forma- przygotować formę w kształcie serca ( 21,2 x 22,5). Owinąć bardzo dokładnie folią aluminiową (brzegi, środek i dół formy z zewnątrz).Dociskać ją do brzegów i wygładzić powierzchnię folii.
  • Serce czekoladowe 2. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wlać do formy. Obracać tak długo aż czekolada pokryje równą warstwą spód i ścianki. Wstawić do lodówki. (ja na czas robienia musu wstawiłam do zamrażarki)
  • serce z musem 3. Mus karmelowy-pokrojone batoniki włożyć do miseczki,wlać mleko,rozpuścić w kąpieli wodnej.Odstawić na 10min do ostygnięcia (co jakiś czas mieszać). Najpierw dodać do masy ubitą śmietanę, następnie pianę z białka. Mus wlać do czekoladowej formy.
    Zostawić na noc w lodówce.
  • rozpuszczony cukier 4. Skorupki karmelowe-Blachę wysmarować olejem. Cukier wsypać do miseczki i rozpuścić na małym ogniu na złoty kolor.Wylać od razu na blachę.Gdy wystygnie połamać na kawałki.
  • karmelkowe wzorki 5. Ja nabierałam na łyżeczkę i wylewając zrobiłam kilka wzorków z karmelu i po wystygnięciu delikatnie wyjełam z blachy
  • roztopiona biała czekolada ze śmietanką 6. Krem-Połamać białą czekoladę,dodać 120ml śmietanki i rozpuścić na małym ogniu (nie doprowadzić do zagotowania). Ubić resztę śmietany i ostrożnie wymieszać z ostudzoną masą czekoladową.
  • delikatnie zdjąć folię 7. Wyjąć z lodówki formę czekoladową i bardzo delikatnie zdjąć folię.
  • serce udekorowane kremem 8. Udekorować kremem,owocami i karmelem.
    Warto włożyć gotowy deser do lodówki na ok godzinę i wyjąć bezpośrednio przed podaniem.
  • Przykład czekoladowego deseru z opakowania po jogurcie 9. Forma nie musi być duża. Można zrobić kilka deserów w różnych kształtach np po opakowaniach z jogurtów.

Porady

Deser można włożyć do zamrażarki na ok godzinę-wszystko będzie smakowało jak pyszne lody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować