MOJE OGÓRKI KISZONE NA ZIMĘ

5 (193 ocen)

Przygotowane w ten sposób ogórki nie psują się,nie robią miękkie i mają fantastyczny smak i aromat.

Składniki:



  • - dowolna ilość ogórków gruntowych średnich i małych
    - liście winogron,wiśni i czarnej porzeczki
    - chrzan obrany i pokrojony w słupki
    - czosnek obrany
    - koszyczki i łodygi kopru

    ZALEWA

    1 l. wody
    2 płaskie łyżki soli
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Moje ogórki kiszone na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • moje ogórki kiszone na zimę 1.

    Ogórki,liście, umyć,koper opłukać w zimnej wodzie.Chrzan obrać,umyć i pokroić,czosnek obrać i podzielić na ząbki,większe pokroić.

  • moje ogórki kiszone na zimę 2.

    Na dno każdego słoika włożyć koper,pocięte łodygi kopry,po dwa listki wiśni i czarnej porzeczki,po kilka kawałków chrzany i dwa ząbki czosnku.
  • 3.

    Ułożyć pionowo ciasno ogórki.Między ogórki włożyć po cztery kawałki chrzanu i kilka ząbków czosnku,liście wiśni,czarnej porzeczki.
  • moje ogórki kiszone na zimę 4.
    Wodę zagotować z solą i gorącym zalać ułożone ogórki.Przykryć liściem z winogrona,słoik zakręcić.Można pod nakrętkę nałożyć folię spożywczą.
  • moje ogórki kiszone na zimę 5. Tak przygotowane ogórki pozostawić 4 dni w ciepłym miejscu,następnie wynieść do piwnicy lub ciemnego chłodnego miejsca.

Porady

Nie należy żałować czosnku,chrzanu i kopru.Dzięki temu będziemy mieli bardzo aromatyczne i twarde ogórki całą zimę i do następnych zapraw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować