Moje kluski śląskie

5 (156 ocen)

kluski śląskie, które zawsze mi wychodzą

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki (ilość wedle upodobania)
    mąka ziemniaczana
    2 łyżki mąki pszennej
    1 jajko
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Moje kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Lekko ostudzić. Przełożyć do miski. Podzielić ziemniaki na 4 części, 1 część wyjąć,"uklepać" na 3 pozostałych częściach. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, dodać jajko. Wyrobić na gładką masę. Formować kuleczki, lekko spłaszczyć i zrobić palcem dziurkę.
    Gotować w osolonej wodzie, gdy wypłyną gotować jeszcze 2-3 minuty.

Porady

doskonałe do wszelkiego rodzaju sosów na pikantnie jak również na słodko

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować