Moje gołąbeczki

5 (196 ocen)

Troszkę inaczej podane gołąbki ale równie dobre jak tradycyjne.

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty
    0,6 kg mięsa mielonego
    1/2 szklanki ryżu
    bulion
    4 jajka
    1 koncentrat pomidorowy
    200 ml śmietany
    1/2 cebuli
    2 ząbki czosnku
    1/2 papryczki chilli
    2 łyżeczki masła
    sól
    pieprz
    pieprz cayenne
    1 łyżka mąki
    olej
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Moje gołąbeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Moje gołąbeczki 1. Kapustę opłukać, osuszyć. Parę liści pozostawić resztę kapusty poszatkować. Ryż podgotować w osolonej wodzie. Ryż przecedzić na sitku i opłukać zimną woda.
  • Moje gołąbeczki 2. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić kapustę. Smażyć aż kapusta zmięknie. pozostawić do ostygnięcia.
  • Moje gołąbeczki 3. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę i papryczkę chilli pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę i te składniki dodać do mięsa mielonego.
  • Moje gołąbeczki 4. Do mięsa mielonego dodać ryż, ostudzoną kapustę, jajka. Przyprawić do smaku i dobrze wymieszać.
  • Moje gołąbeczki 5. Mokrymi rękami formować gołąbki. Na patelnię wlać olej i krótko podsmażyć gołąbki z dwóch stron.
  • Moje gołąbeczki 6. Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty, poukładać podsmażone gołąbki. Bulion zagotować i zalać gorącym gołąbki. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Gdy gołąbki są już prawie miękkie dodać koncentrat pomidorowy i gotować ok 10 min. Następnie dodać śmietanę i podgotować jeszcze ok 5 min. Sos przyprawić do smaku.
  • Moje gołąbeczki 7. Gołąbki wyciągnąć z garnka, mąkę rozmieszać z odrobiną zimnej wody dodać do sosu aby go zagęścić i zagotować. Włożyć z powrotem gołąbki i gotować ok 5 min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Młoda kapusta Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować