Moje gołąbeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę opłukać, osuszyć. Parę liści pozostawić resztę kapusty poszatkować. Ryż podgotować w osolonej wodzie. Ryż przecedzić na sitku i opłukać zimną woda.
2.Na patelni rozpuścić masło i wrzucić kapustę. Smażyć aż kapusta zmięknie. pozostawić do ostygnięcia.
3.Cebulę i czosnek obrać. Cebulę i papryczkę chilli pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę i te składniki dodać do mięsa mielonego.
4.Do mięsa mielonego dodać ryż, ostudzoną kapustę, jajka. Przyprawić do smaku i dobrze wymieszać.
5.Mokrymi rękami formować gołąbki. Na patelnię wlać olej i krótko podsmażyć gołąbki z dwóch stron.
6.Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty, poukładać podsmażone gołąbki. Bulion zagotować i zalać gorącym gołąbki. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Gdy gołąbki są już prawie miękkie dodać koncentrat pomidorowy i gotować ok 10 min. Następnie dodać śmietanę i podgotować jeszcze ok 5 min. Sos przyprawić do smaku.
7.Gołąbki wyciągnąć z garnka, mąkę rozmieszać z odrobiną zimnej wody dodać do sosu aby go zagęścić i zagotować. Włożyć z powrotem gołąbki i gotować ok 5 min. Smacznego!
Komentarze