Moja zupa ogórkowa

0 (0 ocen)

........

Składniki:

  • pół kilo ogórków kiszonych (jak za mało dodać więcej)
    3 skrzydełka z kurczaka
    2 średnie marchewki
    2 pietruszki
    kawałek selera
    5 niedużych ziemniaków ( to w zalezności jaka kto lubi gestą zupkę)
    3i 1/2 litra wody
    sól, pieprz
    3 liście laurowe
    4-5 ziarenek ziela angielskiego
    3 ząbki czosnku (bedzie smaczniejsza)
    1 płaska łyżka mąki
    150 ml kwaśnej śmietany 18%
    posiekana natka pietruszki

Moja zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę (pietruszkę i marchew) pokroić w krążki (lub w paski jak kto woli), seler w kostkę.Zalać wodą, osolić, wrzucić liście laurowe, ziela angielskie i skrzydełka, gotować aż warzywa i mięsko będą półmiękkie wrzucić ząbki czosnku mogą być przecisnięty przez praskę lub drobno pokrojony. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę , gotować na małym ogniu od czasu do czasu pozbierac tzw.szum
    W międzyczasie zetrzeć na tarce o dużych oczkach ogórki. Połączyć z wywarem warzywnym z ziemniakami, dodać posiekaną natkę
    gotować jeszcze przez chwilę, aby smaki połączyły się.
    Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować gorącym wywarem i dopiero wówczas wlać do zupy. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
    Zupa powinna mieć wyraźny kwaśny posmak.
    Podawać z pieczywem (jakie kto lubi )

    SMACZNEGO

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy