Moja zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włoszczyznę (pietruszkę i marchew) pokroić w krążki (lub w paski jak kto woli), seler w kostkę.Zalać wodą, osolić, wrzucić liście laurowe, ziela angielskie i skrzydełka, gotować aż warzywa i mięsko będą półmiękkie wrzucić ząbki czosnku mogą być przecisnięty przez praskę lub drobno pokrojony. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę , gotować na małym ogniu od czasu do czasu pozbierac tzw.szum
W międzyczasie zetrzeć na tarce o dużych oczkach ogórki. Połączyć z wywarem warzywnym z ziemniakami, dodać posiekaną natkę
gotować jeszcze przez chwilę, aby smaki połączyły się.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować gorącym wywarem i dopiero wówczas wlać do zupy. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Zupa powinna mieć wyraźny kwaśny posmak.
Podawać z pieczywem (jakie kto lubi )
Komentarze