Moja ulubiona młoda kapusta

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kiedy moja mama przygotowywała tę potrawę, ja i moje siostry zawsze prosiłyśmy o dokładkę.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 główki młodej kapusty
    60 dkg mielonego mięsa
    2 marchewki
    1 duża cebula
    pęczek koperku
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    liść laurowy
    3 ziarenka ziela angielskiego
    łyżka oleju
    2 łyżki mąki

Moja ulubiona młoda kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, szatkujemy. Wrzucamy na gotującą się wodę, chwilkę obgotowujemy i odcedzamy.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, razem z mięsem podsmażamy na oleju. Marchewkę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Koperek płuczemy i siekamy.
  • 3. Kapustę, mięso, marchewkę, koperek i przyprawy przekładamy do jednego garnka, podlewamy wodą i dusimy do miękkości.
  • 4. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przecierem pomidorowym. Zagęszczamy mąka rozmieszaną w odrobinie zimnej wody.

Porady

Kapusta najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy