Moja sałatka śledziowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Robiłam ją po raz pierwszy,ale jestem zadowolona z efektu i rodzinka też:)

  • 50 min

Składniki:

  • 1 opakowanie matiasów w oleju- 250 g
    1/2 słoika buraczków konserwowych ( ja użyłam firmy roleski )
    2 ogórki konserwowe
    1 marchewka średniej wielkości
    1 cebula
    1/2 świeżej żółtej papryki
    sól, pieprz
    1 łyżka octu
    3 łyżki majonezu
    1 łyżka zalewy spod buraczków

Moja sałatka śledziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować wodę. Obrać marchewkę i pokroić w mała kostkę. Wrzucić ja do wrzącej wody, gdy woda ponownie zawrze gotować prze 5 minut. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Powinna być wpół miękka. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w malutką kostkę, przełożyć do miski. Cebulę obrać i również drobniutko posiekać i dodać do papryki. Ogórki również pokroić drobno i dodać do reszty składników. Buraczki pokroić w małą kostkę. Razem z marchewką przełożyć do miski. Rybę osączyć z oleju. Pokroić rybkę w dużą kostkę i dodać do miski. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać ocet, majonez i zalewę z buraczków. Różowy majonez wymieszać z resztą składników. Pozostawić w lodówce na godzinę.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy