Moja grochówka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Moja wersja tej smacznej zupki

  • 40 min

Składniki:

  • - 500 gr ( 1 opakowanie) suszonego grochu
    - 2 litry wody lub rosołu
    - 5 dużych ziemniaków
    - 250gr wędzonego boczku
    - 1 pęto ulubionej dobrej kiełbasy
    - 2 duże cebule
    - 4 ząbki czosnku

    - pieprz, sól, majeranek( około 1 solidnej łyżki), 1 łyżeczka kminku

Moja grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch płuczemy i zagotowujemy w wodzie vel rosole.Odstawiamy na 2-3 godziny. Boczek gotujemy w niewielkiej ilości wody wraz ze szczyptą podanych wyżej przypraw przez około 20 minut a potem kroimy w kosteczkę. Ziemniaki ( surowe, obrane) kroimy w kosteczkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki, cebulę szatkujemy. Kiełbasę i boczek podsmażamy na rozgrzanej patelni a na wytopionym z nich tłuszczu rumienimu cebulę. Jeśli mamy za mało tłuszczu dolewamy oleju. Ziemniaki wrzucamy do garnka z grochem i wstawiamy z powrotem do gotowania. Gotujemy na wolnym ogniu- kiedy ziemniaki będą miękkie, dokładamy boczek, kiełbasę, cebulę, dorzucamy resztę przypraw. Można dodać też trochę ziela angielskiego i liścia laurowego. Gotujemy przez chwilę, by zioła oddały swój smak i aromat zupie. Solimy i pieprzymy do smaku.

Porady

Zupa wychodzi dość gęsta ale ja taką lubię, ale jeśli dla kogoś jest za gęsta wystarczy dolać trochę wody. Dla poprawy smaku można gotować groch z dodatkiem np. wędzonych żeberek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy