1.Drożdże rozkruszyć w garnuszku, dodać 1/4 szklanki mleka i łyżkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną rosnąć.
Do miski wsypać mąkę, resztę cukru, wlać mleko, wodę i dodać wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto. Na koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto zacznie rosnąć nakłuć palcem albo łyżką w kilku miejscach, odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na połowy. Uformować wałek i przeciąć na trzy podłużne części. Zapleść warkocz.
Dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i położyć zaplecione warkocze. Posmarować mlekiem albo jajkiem, odstawić w ciepłe miejsce.
Przygotować kruszonkę zagniatając podane składniki, następnie je rozkruszyć i posypać przygotowane chałki.
Piec w 180 stopniach do zrumienienia ok. 40 minut.
Wymiary formy 12/28cm.Ciasto można też upiec na innej blaszce dzieląc ciasto na 3 części.
Komentarze