Moja chałka

5 (146 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Smaczna z masełkiem.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • mąka 4,5 szklanki
    drożdże 5 dag
    mleko 1 szklanka
    woda 1 szklanka
    olej ok 1/2 szklanki
    cukier 1/2 szklanki
    Na kruszonkę

    mąka 2 łyżki
    masło 1 łyżka
    cukier 1 łyżka


Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Chałka Desery

Moja chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć w garnuszku, dodać 1/4 szklanki mleka i łyżkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną rosnąć.
    Do miski wsypać mąkę, resztę cukru, wlać mleko, wodę i dodać wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto. Na koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto zacznie rosnąć nakłuć palcem albo łyżką w kilku miejscach, odstawić do ponownego wyrośnięcia.
    Ciasto podzielić na połowy. Uformować wałek i przeciąć na trzy podłużne części. Zapleść warkocz.
    Dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i położyć zaplecione warkocze. Posmarować mlekiem albo jajkiem, odstawić w ciepłe miejsce.
    Przygotować kruszonkę zagniatając podane składniki, następnie je rozkruszyć i posypać przygotowane chałki.
    Piec w 180 stopniach do zrumienienia ok. 40 minut.
    Wymiary formy 12/28cm.Ciasto można też upiec na innej blaszce dzieląc ciasto na 3 części.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować