Mój ulubiony barszcz czerwony

0 (0 ocen)

Jedna z moich ulubionych zup. Często gości na moim stole.

Składniki:


  • 3 skrzydełka
    ok.1 kg buraków
    5 średnich marchewek
    2 średnie pietruszki
    1 mały seler
    1 średni por
    sok z cytryny
    przyprawa maggi w płynie
    sól, pieprz, cukier
    natka pietruszki
    ugotowany makaron świderki lub wstążki
    śmietana
    majeranek

Mój ulubiony barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małym garnku gotujemy buraki do miękkości. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny lub octem. W drugim dużym garnku gotujemy skrzydełka, dodajemy włoszczyznę, sól, pieprz. Gdy warzywa zrobią się miękkie, do wywaru mięsnego ostrożnie dolewamy ugotowane buraki. Doprawiamy maggi i ewentualnie dodajemy soli , pieprzu i cukru. Zabielamy śmietaną i doprawiamy majerankiem. Podajemy z makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy