Mój kotlet de volaille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obierany i gotujemy w posolonej wodzie. Masło mieszamy z pieprzem, solą, przeciśniętym przez praskę 1 ząbkiem czosnku i częścią pietruszki na gęstą masę. Podwójnego fileta przekrawamy na pół i każdą z połówek przecinamy ponownie, ale wzdłuż do połowy. Rozkładamy mięso, przykrywamy foliowym woreczkiem i rozbijamy lekko tłuczkiem. Na mięso nakładamy połowę przygotowanego farszu i zawijamy tak, aby nadzienie podczas pieczenia nie wypłynęło. Mięso obtaczamy w mące, później w jajku, bułce, mące i znowu w jajku i w bułce i smażymy na lekko rozgrzanym oleju. Kiedy kurczak będzie miał złoty kolor z każdej strony wkładamy je do piekarnika na ok 10 minut, żeby mieć pewność że jest dobrze upieczone i soczyste. W tym czasie robimy sos. W miseczce mieszamy drugi ząbek czosnku z jogurtem i resztą pietruszki. Na talerz nakładamy ziemniaki, nalewamy sos i na niego kładziemy mięso. Aby wyglądało ciekawie przecinamy je w połowie ostrym nożem. Tak podajemy. :)
Porady
Do farszu można dodać co się tylko chce, ważne by był gęsty:)
Komentarze