Mój kotlet de Volaille

0 (0 ocen)

Ulepszyłam przepisu, który znalazłam w internecie:)

Składniki:

  • -podwójny filet z kurczaka
    -1/4 kostki margaryny palma albo masła
    -pół szklanki mrożonej pietruszki
    -szczypta pieprzu i soli
    -2 ząbki czosnku
    -szklanka startego zółtego sera
    -olej do smażenia
    -jako, mąka i bułka tarta na panierkę
    -dwie łyżki jogurtu naturalnego albo śmietany
    -ziemniaki (ok 4 sztuki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mój kotlet de volaille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierany i gotujemy w posolonej wodzie. Masło mieszamy z pieprzem, solą, przeciśniętym przez praskę 1 ząbkiem czosnku i częścią pietruszki na gęstą masę. Podwójnego fileta przekrawamy na pół i każdą z połówek przecinamy ponownie, ale wzdłuż do połowy. Rozkładamy mięso, przykrywamy foliowym woreczkiem i rozbijamy lekko tłuczkiem. Na mięso nakładamy połowę przygotowanego farszu i zawijamy tak, aby nadzienie podczas pieczenia nie wypłynęło. Mięso obtaczamy w mące, później w jajku, bułce, mące i znowu w jajku i w bułce i smażymy na lekko rozgrzanym oleju. Kiedy kurczak będzie miał złoty kolor z każdej strony wkładamy je do piekarnika na ok 10 minut, żeby mieć pewność że jest dobrze upieczone i soczyste. W tym czasie robimy sos. W miseczce mieszamy drugi ząbek czosnku z jogurtem i resztą pietruszki. Na talerz nakładamy ziemniaki, nalewamy sos i na niego kładziemy mięso. Aby wyglądało ciekawie przecinamy je w połowie ostrym nożem. Tak podajemy. :)

Porady

Do farszu można dodać co się tylko chce, ważne by był gęsty:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować