Mój kapuśniaczek z pieczarkami

0 (0 ocen)

Aromatyczna i smaczna wersja kapuśniaku po mojemu. Polecam dla zwolenników kiszonej kapusty lub na zimne dni kiedy to potrzebujemy porządnej rozgrzewki.

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
    1 biała cebula
    5 pieczarek
    1 wędzone pętko kiełbasy
    Olej
    Sól
    Pieprz
    3 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1 łyżeczka majeranku
    1 kostka rosołowa wołowa
    1,5 litra wody
    6 ziemniaków

Mój kapuśniaczek z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy kiszoną kapustę, podlewamy litrem zimnej wody i gotujemy około 15 minut. Cebulę kroimy w pół plasterki, pieczarki oraz kiełbasę w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, kiełbasę i pieczarki. Przekładamy do kiszonej kapusty. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, dokładamy kostkę rosołową, ziele angielskie i liście laurowe. Dolewamy 500 ml wody i gotujemy jeszcze na małym ogniu przez 30-35 minut.
    Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień. Do kapuśniaku dodałam jeszcze ugotowane ziemniaki.

Porady

Kapuśniaczek najlepiej smakuje na drugi dzień.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy