Mój jabłecznik

5 (195 ocen)

Jabłecznik jest inny niż tradycyjny ale czasem warto skusić się na małą odmianę. Jest pyszny i prosty w wykonaniu. Polecam

Składniki:

  • Ciasto:
    15 dag mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 dag cukru
    1 żółtko
    10 dag zimnego masła
    1 łyżeczka gęstej śmietany 18%
    szczypta soli
    Nadzienie:
    ok 1 kg kwaskowatych jabłek
    cytryna
    1 i 1/2 szklanki mleka
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    2 łyżki cukru
    dżem wiśniowy niskosłodzony
    3 łyżki siekanych migdałów
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Jabłecznik Desery

Mój jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mój jabłecznik 1. Mąkę wraz z proszkiem przesiać, dodać cukier, żółtko, śmietanę, masło i szczyptę soli. Wyrobić elastyczne ciasto. Formę do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 26 cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Formę wylepić ciastem i uformować brzeg o wysokości ok 1 cm. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem i wstawić do lodówki na ok 30 min.
  • Mój jabłecznik 2. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Połówki jabłek gęsto ponacinać i skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Budyń ugotować z mlekiem i cukrem
  • Mój jabłecznik 3. Ciasto wyjąć z lodówki i podpiec spód ciasta przez ok 10 min w temp. 180*C. Podpieczony spód ciasta posmarować dżemem wiśniowym. Pozostawić 3 łyżki dżemu.
  • Mój jabłecznik 4. Na dżem wiśniowy wlać budyń a na nim wyłożyć połówki jabłek,wypukłością do góry. Jabłecznik piec ok 35 min w temp. 180*C
  • Mój jabłecznik 5. 3 łyżki dżemu wiśniowego podgrzać na małym ogniu żeby stał się płynny. Upieczone i gorące ciasto wyciągnąć z piekarnika. Każde jabłko posmarować dżemem i posypać siekanymi migdałami.
  • Mój jabłecznik 6. Poczekać aż ciasto wystygnie. Smacznego!

Porady

Do tego jabłecznika użyłam jabłek szarej renety

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować