Mój jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wraz z proszkiem przesiać, dodać cukier, żółtko, śmietanę, masło i szczyptę soli. Wyrobić elastyczne ciasto. Formę do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 26 cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Formę wylepić ciastem i uformować brzeg o wysokości ok 1 cm. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem i wstawić do lodówki na ok 30 min.
2.Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Połówki jabłek gęsto ponacinać i skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Budyń ugotować z mlekiem i cukrem
3.Ciasto wyjąć z lodówki i podpiec spód ciasta przez ok 10 min w temp. 180*C. Podpieczony spód ciasta posmarować dżemem wiśniowym. Pozostawić 3 łyżki dżemu.
4.Na dżem wiśniowy wlać budyń a na nim wyłożyć połówki jabłek,wypukłością do góry. Jabłecznik piec ok 35 min w temp. 180*C
5.3 łyżki dżemu wiśniowego podgrzać na małym ogniu żeby stał się płynny. Upieczone i gorące ciasto wyciągnąć z piekarnika. Każde jabłko posmarować dżemem i posypać siekanymi migdałami.
Komentarze