Modra kapusta z jabłkiem i kiszonym ogórkiem

3 (1 ocen)

  • 30 min

Najczęściej przygotowuje ją Moja Mama na szczególne odświętne okazje. Najlepiej pasuje do klusek śląskich i kotleta schabowego, jak i smażonej, wigilijnej ryby z ziemniaczkami.

  • 30 min

Składniki:

  • główka czerwonej kapusty
    1 duże jabłko lub 2 mniejsze
    2 kiszone ogórki
    1 mała cebula
    sól do smaku
    cukier do smaku
    ocet
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Modra kapusta z jabłkiem i kiszonym ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy, wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 5-10 minut. Następnie kapustę odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia.
    W międzyczasie obieramy jabłko, kroimy w małą kostkę. Kiszone ogórki również szatkujemy w kosteczkę. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Do wystudzonej kapusty dodajemy pokrojone jabłko, ogórki i cebulkę. Zakwaszamy odrobiną octu. Doprawiamy cukrem do smaku. Dokładnie mieszamy, do połączenia się składników. Odstawiamy całość na pół godziny.

Porady

Modra kapusta – określenie czerwonej kapusty głowiastej oraz bazującego na niej dania wielkopolskiego i śląskiego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować