Moczka śląska

4.49 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Już jako nastolatek pomagałem w kuchni mamie. Po latach okazało się, że pieczenie wychodzi mi lepiej niż żonie, więc oddała mi pałeczkę.

Składniki:

  • ● 1/2 kg piernika miodowego
    ● 1 l ciemnego piwa karmelowego
    ● 1/2 kg suszonych śliwek bez pestek
    ● 20 dag rodzynek
    ● 10 dag płatków migdałowych
    ● 20 dag fig
    ● 20 dag łuskanych orzechów włoskich
    ● 20 dag daktyli
    ● 20 dag suszonych ananasów
    ● 1 słoik kompotu z agrestu lub śliwek
    ● gorzka czekolada
    ● sok z cytryny
    ● 2 łyżki masła
    ● 2 łyżki mąki pszennej
    ● cukier
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Moczka śląska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Moczka śląska 1. Piernik ścieramy na tarce
    o dużych oczkach do garnka,
    zalewamy piwem i odstawiamy
    na noc.
  • Moczka śląska 2. Suszone owoce kroimy.
    Orzechy rozgniatamy. Rodzynki
    parzymy. Owoce, bakalie
    i płatki migdałów wkładamy do
    garnka, zalewamy wodą i gotujemy
    na małym ogniu do mięk-
    tylko kości, często mieszając. Dodanajemy zmiksowany piernik,
    kompot i startą czekoladę. Słodzimy
    według uznania. Doprawiamy
    sokiem z cytryny. Chwilę
    gotujemy, ciągle mieszając.
  • Moczka śląska 3. Z masła i mąki robimy białą
    zasmażkę, dodajemy do moczki,
    zagotowujemy. Podajemy
    schłodzoną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować