Moczka czyli śląska zupa piernikowa z bakaliami

4.49 (162 ocen)

  • 30 min

Moczka to śląska, słodka, gęsta zupa piernikowa z bakaliami, podawana na świąteczny deser. Aby otrzymać gęściejszą moczkę - należy dodać więcej piernika, a smak regulować dozując kompot śliwkowy.

  • 30 min

Składniki:

  • piernik wigilijny (dowolna ilość)
    150 g rodzynek
    200 g migdałów
    200 g suszonych śliwek
    200 g daktyli
    1 cytryna
    100 g orzechów laskowych
    300 g cukru (najlepiej zastąpić miodem)
    1 szklanka kompotu z jabłek - 1 szklanka
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 litr kompotu ze śliwek węgierek
    szczypta goździków mielonych
    2 litry wody
    po szczypcie cynamonu i imbiru
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Moczka czyli śląska zupa piernikowa z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piernik pokrój w kostkę. W garnku zagotuj wodę z ok. 300 g cukru i dodaj suszone śliwki. Pogotuj 5 minut i dodaj kompoty, sparzoną i obraną skórkę z cytryny i piernik. Mieszając zagotuj. Bakalie pokrój i wszystko dodaj do moczki. Dopraw do smaku cukrem, sokiem z 1 cytryny, cukrem waniliowym i przyprawami według uznania. Wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj. Uważaj, aby nie przypalić potrawy. Podawaj na ciepło lub zimno w kompotierkach. Posyp płatkami migdałowymi.
    Jeżeli ktoś lubi można zrobić moczkę gęściejszą, dodając więcej piernika.

Porady

Aby ewentualnie dosłodzić deser, stosujemy miód. Zamiast piernika można wykorzystać pierniczki. Potrawa ta jest słodko-kwaśna, konsystencją przypominająca budyń i bardzo sycąca :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować