Mocno korzenne pierniczki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mocno korzenne pierniczki

Składniki:

  • Składniki :

    1 szklanka miodu,
    100g cukru brązowego,
    3 łyżki cukru,
    2 łyżeczki zmielonego imbiru,
    2 łyżeczki cynamonu,
    przyprawa korzenna do pierników,
    1 płaska łyżeczka sody,
    250 g miękkiego masła,
    2 jajka L,
    6 szklanek mąki ( około 1,5 kg -1,6 kg mąki ).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mocno korzenne pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie :

    Do garnka wlej miód. Dodaj cukier ( biały i brązowy ), imbir, cynamon oraz przyprawę korzenną. Podgrzej aż cukier całkowicie się rozpuści. Ściągnij z ognia i dodaj sodę. Energicznie wymieszaj. Masło przełóż do miski i delikatnie wlej gorącą masę. Wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. Delikatnie ubij masę dodając po jednym jajku oraz stopniowo mąkę. Ciasto podziel na części. Rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Wytnij foremkami dowolne kształty. Pierniczki układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut w temperaturze 170-175 stopni.

    Gotowe pierniczki udekoruj lukrem lub polej czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować