Mocno kokosowe ciacho z lekko wyczuwalną nutką cytryny. Dla wielbicieli tego orzecha jak znalazł :) Puszysty biszkopt przekładany świetną masą . Polecam :)
3 godz.
Składniki:
Składniki na biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
½ szklanki maki ziemniaczanej
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
herbata z cytryną do nasączenia
Składniki na masę:
300 g wiórek kokosowych
Szklanka kefiru
Szklanka śmietany kremówki 30 %
2 galaretki cytrynowe
7 łyżek cukru pudru
Wiórki do wyłożenia na wierzch ciasta około 10 dag
Mocno kokosowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników przygotowujemy biszkopt , można upiec z własnego , sprawdzonego przepisu. Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy kolejno żółtka, na koniec przesiane mąki i proszek do pieczenia, pieczemy 30 minut w 170 st C
Wystudzony tniemy na dwa blaty , każdy nasączamy herbatą z cytryną .
2.Przygotowujemy masę . Rozpuszczamy galaretki w pół litra gorącej wody , odstawiamy do wystudzenia.
Wiórki kokosowe przesypujemy do miski i zalewamy kefirem , odstawiamy na 1 -2 godziny.
3.Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem , do ubitej dodajemy tężejącą galaretkę i nadal miksujemy. Pod koniec dodajemy namoczone wiórki kokosowe i mieszamy całość.
4.2/3 masy wykładamy na pierwszy blat biszkopta, rozsmarowujemy i nakrywamy drugi blatem, lekko dociskamy , smarujemy resztą masy i posypujemy obficie kokosem. Odstawiamy ciasto, najlepiej do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze