Mocno czekoladowe serce z czekoladowym lukrem

5 (182 ocen)

  • 45 min

Mocno, a właściwie bardzo mocno czekoladowe ciasto, ciemne niczym ciastka Oreo, a wszystko to dzięki dużej ilości dodanego kakao. Wilgotne, pokryte słodkim, czekoladowym lukrem.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka cukru pudru
    3/4 szklanki mąki
    1/2 szklanki kakao
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    szczypta soli
    1 duże jajko
    1/2 szklanki mleka
    1/4 szklanki oleju
    1/2 szklanki wrzącej wody

    Lukier:
    70 g miękkiego masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki mleka
    1 łyżka kakao
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Lukier

Mocno czekoladowe serce z czekoladowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsypać cukier puder, mąkę, kakao, kawę, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać łyżką. Dodać jajko, mleko i olej, krótko zmiksować. Wlać wrzącą wodę, jeszcze raz zmiksować. Ciasto wylać do formy w kształcie serca lub do tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok.30-35 minut, do suchego patyczka. Ostudzić.
  • 2. Lukier:
    Do miękkiego masła dodać cukier puder, kakao i mleko, rozetrzeć łyżką. W razie potrzeby, po utarciu łyżką, krótko zmiksować mikserem. Wyłożyć na ostudzone ciasto, równomiernie rozprowadzić. Dowolnie udekorować, u mnie czerwonymi drażetkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować