Mniam, mniam

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mój mąż i zięć to ogromne łasuchy. Cieszę się, gdy smakują im moje wypieki. To ciasto z kremem i galaretką należy do ulubionych w naszej rodzinie.

Składniki:

  • ● 60 dag okrągłych biszkoptów
    ● 2 kostki masła
    ● 2 budynie śmietankowe
    ● 5 jajek
    ● 1 szklanka cukru
    ● 1/2 l mleka
    ● 2 łyżki kakao
    ● 1 op. galaretki (wiśniowej lub malinowej)
    ● 1 tabliczka czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Mniam, mniam - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę dokładnie rozpuszczamy
    w 1/2 szklanki gorącej
    wody i odstawiamy do zastygnięcia.
    Budyń gotujemy na mleku osłodzonym połową cukru,
    studzimy. Żółtka ucieramy z masłem
    i pozostałym cukrem. Cały
    czas ucierając, dodajemy budyń.
    Białka ubijamy na sztywną
    pianę i delikatnie mieszamy
    z masą. Powstały krem dzielimy
    na dwie części. Do jednej dodajemy
    kakao, a do drugiej galaretkę
    pokrojoną w kostkę.
  • Mniam, mniam 2. Dużą blaszkę lub tortownicę
    wykładamy biszkoptami, rozsmarowujemy
    na nich krem kakaowy.
    Układamy drugą warstwę
    biszkoptów i wykładamy
    krem z galaretką. Wierzchnią
    warstwę biszkoptów polewamy
    rozpuszczoną czekoladą. Chłodzimy
    w lodówce.

Porady

● Jeśli ktoś ma więcej czasu i sprawdzony przepis na biszkopt, dolną i środkową warstwę gotowych biszkoptów może zastąpić domowym biszkoptem przekrojonym na pół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować