Młode ziemniaki z rozmarynem

4.5 (192 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis za Jamie Oliverem.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - małe młode ziemniaki zwykle lub czerwone: 70 dekagramów
    - kilka gałązek świeżego rozmarynu: 1 sztuka
    - kilka listków laurowych: 1 sztuka
    - czosnek: 4 ząbki
    - sól do gotowania ziemniaków i do ich przyprawienia: 1 sztuka
    - oliwa do podsmażenia ziemniaków: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Młode ziemniaki z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyć ziemniaki, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, posolić i gotować przez ok. 15 minut.
    * Moje czerwone ziemniaki podczas gotowania (niestety) straciły swój piękny czerwony kolor.
  • 2. Odcedzić ziemniaki i pozostawić je na chwilę do odparowania.
  • 3. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kilka gałązek świeżego rozmarynu i listki laurowe. Po chwili dodać ziemniaki. Smażyć chwilę, co jakiś czas poruszając patelnią, aby ziemniaki przyrumieniły się ze wszystkich stron. Ziemniaki posolić, dodać zmiażdżony czosnek. Przesmażyć jeszcze przez chwilkę. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młode ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować