• Młode ziemniaki z ogórkiem

    Dodane przez: Jaga85

  • Odgrzewane młode ziemniaki smakują pysznie. Dziś polecam ich połączenie z chrupiącymi ogórkami i cebulką. To doskonały pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam z obiadu. Przy niewielkim nakładzie pracy otrzymujemy fajną, sezonową sałatkę.

  • Składniki

    Składniki na 3 porcje:
    • Około 15 małych, młodych ziemniaków,
    • 3 ogórki gruntowe,
    • 0,5 czerwonej cebuli,
    • 2 łyżki majonezu,
    • 1 płaska łyżka musztardy francuskiej,
    • Pęczek szczypioru,
    • Olej rzepakowy,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • Sól do smaku
    • Natka pietruszki do dekoracji

  • Sposób przygotowania

    1.
    pokrojone ziemniaki - krok 1

    Ziemniaki obieramy i gotujemy. Gotowe odcedzamy i studzimy. Zimne kroimy w plasterki.

    2.
    przysmażanie ziemniaków - krok 2

    Tak przygotowane porcjami obsmażamy na patelni grillowej z dodatkiem niewielkiej ilości oleju rzepakowego.

    3.
    dodanie pozostałych warzyw - krok 3

    Między czasie ogórki kroimy w plastry, a szczypior siekamy. Gotowe ziemniaki zdejmujemy z patelni, a na pozostałym tłuszczu przysmażamy pokrojony szczypior. Do przysmażonego ponownie dodajemy ziemniaki oraz pokrojone ogórki i pokrojoną w paseczki cebulę.

    4.
    przygotowanie sosu - krok 4

    Całość mieszamy. W miseczce łączymy majonez z musztardą. Wymieszane składniki dodajemy do sałatki. Sałatkę ostatecznie doprawiamy do smaku i podajemy.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, w_kilka_chwil, zdrowie_na_talerzu, sezonowe_przysmaki, Sałatka, ogórek, młode ziemniaki, czerwona cebula, przepis_z_olejem_rzepakowym
  • Polecamy:

  • 2 komentarze

Dodane przez: Jaga85

Jaga85 1648

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2017-02-17T15:13:10+01:00


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »