Młode ziemniaki z bobem w śmietanie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Właśnie teraz warzywa są najsmaczniejsze,polecam pyszne danie obiadowe,zapiekane młode ziemniaki z bobem,pieczarkami i boczkiem w śmietanie.

  • 60 min

Składniki:

  • 20 średniej wielkości ziemniaków
    250 g bobu
    200 g pieczarek
    300 ml płynnej kremówki
    150 g wędzonego boczku
    pęczek koperku
    sól
    pieprz kolorowy
    masło

Młode ziemniaki z bobem w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki bardzo dokładnie wyszorować,włożyć do garnka z lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości,osączyć na sicie,ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
    Bób ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości,osączyć na sicie,ostudzić,zimny obrać ze skórki.
    Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki i usmażyć na maśle,przestudzić.
    Boczek pokroić w kostkę i przyrumienić na suchej patelni,przestudzić.
  • 2. Śmietanę wymieszać z bobem,pieczarkami,boczkiem,połowa posiekanego koperku,solą i kolorowym pieprzem.
    Zalać ziemniaki w naczyniu i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C co jakiś czas polewając śmietaną.
    Przed podaniem posypać resztą posiekanego koperku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy