Młode ziemniaki z bobem w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki bardzo dokładnie wyszorować,włożyć do garnka z lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości,osączyć na sicie,ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Bób ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości,osączyć na sicie,ostudzić,zimny obrać ze skórki.
Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki i usmażyć na maśle,przestudzić.
Boczek pokroić w kostkę i przyrumienić na suchej patelni,przestudzić.
2.Śmietanę wymieszać z bobem,pieczarkami,boczkiem,połowa posiekanego koperku,solą i kolorowym pieprzem.
Zalać ziemniaki w naczyniu i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C co jakiś czas polewając śmietaną.
Przed podaniem posypać resztą posiekanego koperku.
Komentarze