młode ziemniaczki z warzywami w sosie

0 (0 ocen)

  • 45 min

Świetne danie na upalne dni. Pomysł na lekki i pożywny obiad bez mięsa dla całej rodziny.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na dwie porcje:
    6-10 niewielkich młodych ziemniaczków
    1/4 papryki
    pół niedużego kalafiora
    8 sztuk fasolek szparagowych
    mała marchewka
    łyżeczka słodkiej papryki
    pół szklanki jogurtu naturalnego
    łyżka koperku świeżego lub suszonego
    łyżka soku z cytryny
    sól do smaku

Młode ziemniaczki z warzywami w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Młode ziemniaczki z warzywami w sosie- konkurs bezmięsny 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Kalafiora umyć podzielić na małe różyczki. Fasolkę szparagową umyć, odkroić końcówki i ugotować razem z kalafiorem w osolonej wodzie. Paprykę pokroić na mniejsze części.
    Marchewkę obrać i podsmażyć na łyżeczce oleju.
  • 2. Przygotować sos: pół szklanki jogurtu naturalnego wymieszać z koperkiem i sokiem z cytryny.
  • 3. Ziemniaki odlać i utłuc tłuczkiem. Warzywa osączyć i lekko oprószyć słodką papryką
  • 4. Ziemniaki i warzywa ułożyć na talerzu i polać przygotowanym sosem.

Porady

Warzywa można podawać gorące lub zimne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy