Młoda kapustka duszona z jabłkiem, porem i belugą

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Hit
  • 30 min

Kapusta, zwłaszcza młoda jest wdzięcznym materiałem do przeróżnych kombinacji smakowych.....tym razem wypróbowałam ją w połączeniu z porem, jabłkiem i czarną soczewicą zwanej belugą

  • 30 min

Składniki:

  • średnia główka młodej kapusty
    • biała część większego pora
    • duże jabłko słodko - kwaśne
    • 100 g soczewicy czarnej (belugi)
    • 150 ml. śmietanki 30 %
    • 1 duży ząbek czosnku
    • świeży koperek, sól, pieprz mielony
    • łyżka masła do przysmażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Młoda kapustka duszona z jabłkiem, porem i belugą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować, lekko posolić, wygnieść ręką, zalać szklanką gorącej wody i pogotować chwilę aż kapusta zmniejszy objętość, odcedzić.
    Belugę ugotować w małej ilości lekko osolonej wody ok. 20 min, odcedzić.
    Por pokroić w krążki, przesmażyć na maśle na głębokiej patelni, w trakcie dodać odcedzoną kapustkę, posiekane w drobną kostkę jabłko, dusić podlewając śmietanką.
    Pod koniec dodać belugę, przeciśnięty czosnek, posiekany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_08-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować