Kapusta, zwłaszcza młoda jest wdzięcznym materiałem do przeróżnych kombinacji smakowych.....tym razem wypróbowałam ją w połączeniu z porem, jabłkiem i czarną soczewicą zwanej belugą
30 min
Składniki:
średnia główka młodej kapusty
• biała część większego pora
• duże jabłko słodko - kwaśne
• 100 g soczewicy czarnej (belugi)
• 150 ml. śmietanki 30 %
• 1 duży ząbek czosnku
• świeży koperek, sól, pieprz mielony
• łyżka masła do przysmażenia
Młoda kapustka duszona z jabłkiem, porem i belugą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkować, lekko posolić, wygnieść ręką, zalać szklanką gorącej wody i pogotować chwilę aż kapusta zmniejszy objętość, odcedzić.
Belugę ugotować w małej ilości lekko osolonej wody ok. 20 min, odcedzić.
Por pokroić w krążki, przesmażyć na maśle na głębokiej patelni, w trakcie dodać odcedzoną kapustkę, posiekane w drobną kostkę jabłko, dusić podlewając śmietanką.
Pod koniec dodać belugę, przeciśnięty czosnek, posiekany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze